Loading...

Kocour IPA Samurai – Kocour Varnsdorf – Czechy

India Pale Ale   stylu amerykańskiego, warzone w Czechach przez Japończyka, opatrzone postnuklearną etykietą? Taki eklektyzm wywołuje od raz...

India Pale Ale stylu amerykańskiego, warzone w Czechach przez Japończyka, opatrzone postnuklearną etykietą? Taki eklektyzm wywołuje od razu jednoznaczne, prawidłowe skojarzenia – to tylko może być browar Kocour. W dodatku nikt inny jak Michael Jackson (ten od piwa) ponoć przed swoją śmiercią zasugerował Honzie Kocka, właścicielowi browaru i oberkocourowi uwarzenie takiego wynalazku. Zwrócono się więc o pomoc do Toshiego Ishii z japońskiego browaru Yo Ho Brewing i tak właśnie powstał IPA, który w dodatku jest nazywany przez niektórych „Czech IPA”, aczkolwiek biorąc pod uwagę użyte składniki (min. amerykański chmiel centenniel) oraz fakt inspirowania się pana Toshiego amerykańskim browarstwem rzemieślniczym, należy przyjąć, że Kocour IPA Samurai nie tworzy żadnego nowego stylu, ale za to w ciekawy sposób emuluje amerykańską wariację na temat India Pale Ale. Jako że IPA to gatunek piwa który został wymyślony jako piwo dla brytyjskich wojsk kolonialnych, musiał być bardziej zdecydowanie chmielony, żeby zwiększyć prawdopodobieństwo, że w trakcie podróży do tropików nie skiśnie. A jako że amerykańskie chmiele często są bardziej owocowe od europejskich, spodziewałem się rewelacji – i rewelację dostałem.

W składzie mojego Kocoura był jedynie wymieniony chmiel Centenniel, ale wyczytałem że jeszcze rok temu używano do warzenia IPA Samuraia chmieli Amarillo, Simcoe i Saaz. Przez obecność tego ostatniego piwo według wielu ludzi przypominało trochę czeskiego pilsnera. Obecnie, po zmodyfikowaniu receptury, smak jest jednak zdecydowanie amerykański, chociaż i pewne nawiązanie do czeskiego piwa się ostało. Złocisty trunek o ledwo naznaczonej mętności tworzy drobnoziarnistą pianę, której resztki towarzyszyły mi aż do końca kufla. Zapach to zgodnie z oczekiwaniami mocny, cytrusowy chmiel, spod którego jednak wyziera również warstwa ziarna, odpowiedzialna za skojarzenie z pilsnerem. Poza tym należy odnotować obecność w woni dość silnych elementów siana, które wespół z ziarnem i cytrusami sprawiają, że IPA Samurai ma rześki i rustykalny aromat. Coś jakby posadzić drzewo cytrynowe na polu jęczmienia w czasie żniw. Czuć też ograniczoną w sile kwiecistość oraz przebijające się tu i ówdzie owocowo-estrowe nutki z rejonu truskawkowego. Można się po opisie domyśleć jakie świetne wrażenie wywarła na mnie woń tego Kocoura. Przy średnio-wysokim, idealnie dopasowanym wysyceniu piwo jest fenomenalne. Aksamitna, gładka owocowa estrowość na przedzie popycha ku tyłom języka owocową, cytrynowo-grejpfrutową, mocną goryczkę. Ta jest konkretna, owocowa, mocna ale nie żrąca, pozbawiona ziemistości, nie punktowa ale rozległa. Oczywiście czuć dalej, tak jak w zapachu ten specyficzny, wiejski kolaż ziarna i siana. Piwo jest więc mocno gorzkie, mocno owocowe, rustykalne i fantastycznie orzeźwiające. Nie wiem kiedy będzie mi dane wypić jakieś równie wybitne czeskie piwo. I nie jestem sobie póki co w stanie wyobrazić lepszego piwa do gaszenia pragnienia w wytęsknionym przeze mnie ponad 30-stopniowym upale. Powtarzam jeszcze raz – rewelacja.

Ocena: 9
Kocour IPA Samurai 6957854961853763857

Prześlij komentarz

  1. Jest możliwość dostania tego gdziekolwiek w Polsce?

    OdpowiedzUsuń
  2. podobno w Drink Hali we Wrocku za 7,5 tak gdzieś na jakimś blogu przeczytałem:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wrocław "Drink Hala", Kraków "Maria". A piwo no cóż, poezja na pewno w piątce moich ulubionych piw. Centenniel był już we wrześniu 2010.

    OdpowiedzUsuń
  4. Eh, w Mazowiectwie Wojewódzkim raczej nie da rady. Trudno się mówi.

    OdpowiedzUsuń
  5. U Docenta przeczytałem że Kocury pojawiają się jeszcze w lokalu Czeska Baszta Wieżyca A-22 Mostu Poniatowskiego w Warszawie

    OdpowiedzUsuń
  6. kumpel powiedział, że widział na 95% kocoury w "kuchniach świata" w złotych tarasach, dam znać w środę czy to prawda

    OdpowiedzUsuń
  7. niebawem będę piła je w Pradze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie piję ponownie tego Kocoura. Niestety jest to cień piwa, które pamiętam z przed 2 laty. Zupełnie inna liga w stosunku do tego co oferują nasze AIPY.
    Pytanie tylko, czy to piwo dokładnie tak samo smakowało wcześniej i tak się człowiekowi gust wyrobił, czy jednak nieco to piwo się popsuło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piwo się popsuło. Casus Sumecka. Nie wiem czy nie jest przypadkiem tak, że Kocour obniżył loty po opuszczeniu browaru przez Honzę Kockę...

      Usuń
    2. Chyba tak, bo Sumecek mimo, że nie jest zły to po piwie z takimi notami na RB oczekiwałem o niebo więcej.

      Usuń

emo-but-icon

Strona główna item

Popularne wpisy (ostatni miesiąc)