Ich rede, du redest, wir Reden
Po Janie Olbrachcie drugim browarem restauracyjnym, który uczynił śmiało krok do przodu i dostał młodszego, ale większego brata, był chor...
Po Janie Olbrachcie drugim browarem restauracyjnym, który uczynił śmiało krok do przodu i dostał młodszego, ale większego brata, był chor...
Obrodziło nam w tym roku piwami świątecznymi. Jedne przykuwają uwagę bardziej, drugie mniej, przy czym jak już widzę zlepek słów "pi...
Trzy donośne głosy krajowej sceny craft - głos Bartka Napieraja , Kopyra i Piwologa - zabrzmiały niedawno w kwestii Żywca APA i podchod...
Miałem ten tekst napisać już dawno temu, na spokojnie, ale zwlekałem. Aż do momentu kiedy moje oczy płakły z bezsilności po obejrzeniu re...
Przekonałem się już co do tego, że premiery piwne to fajne sprawy. A poczwórne premiery są fajne poczwórnie. W zeszły czwartek taka impre...
W liceum trochę słuchałem black metalu, mimo że generalnie ten rodzaj muzyki kłóci się z moim światopoglądem. No i dość szybko zaczął się...
Tym razem pozbierałem smaki piw zarówno beczkowych jak i butelkowych. Przełamałem się co do Widawy i Olimpu, a poza tym udało mi się wypi...
Piwne premiery mnie do tej pory zrządzeniem okoliczności omijały (bądź też ja je omijałem zrzędzeniem), niemniej jednak skoro w moim mieś...
Źle się dzieje w państwie duńskim. Kolejne warki Pinty szwankują jakościowo, a i tylko starzy Górale pamiętają, kiedy ostatnio Pinta za...
To jest chyba ostatnia relacja z Piwnego Blog Daya 3.0 jaką przeczytacie, hue. No ale Urquell mi się wpierniczył w plan wydawniczy, a nie...
Wiele gromów posypało się na Tesco, wiele lasów Pomorza groźnie zaszumiało, wiele złych spojrzeń posłano w stronę heretyckich nonkonformi...
Ano właśnie. Położona na styku Niemiec i Szwajcarii despotia, nie dość że monarchia to nie taka śmiechu warta jak w Albionie czy Hiszpani...
Mamaia to miejsce którego nikt hołdujący na co dzień stereotypom nt. Rumunii by się nie spodziewał. Tam jest full ekskluziw. Tak ekskluzi...
Z Bukaresztu nad morze jedzie się dwie godziny autostradą, ale że akurat ta część Wołoszczyzny jest nudna i płaska jak Holandia i Anja Ru...
Trzeba się było w końcu pożegnać z urokliwym Brașovem i ruszyć dalej w kierunku stolicy. Z Brașova do Bukaresztu można się dostać wygodni...
Granicę przekroczyliśmy w okolicy Satu Mare, na wschód od węgierskiej Nyiregyhazy. Spodziewałem się ataku cygańskich dzieci przed którym ...
źródło Ze wszystkich krajów które dotąd zwiedziłem, Rumunię mógłbym opatrzyć największą ilością opisów i określeń zaczynających się od ...
Druga odsłona cyklu o polskich craftowych nowościach wypadła nieco lepiej od pierwszej. Trzy piwa lane, trzy butelkowe, żadnego niepijaln...
Pewnie wielu czytelników ma w domu całkiem pokaźną kolekcję kufli, szklanek, kielichów, gobletów, gobelinów i gargulców, tak żeby na każd...
Niekończący się wysyp nowych polskich piw zmusił mnie do zmiany formuły publikowania ich recenzji. Nie chcę żeby blog się składał tylko z...
No to się twórcy tego szkockiego browaru musieli ucieszyć. Umiejscowiony nad jeziorem Fyne, musiał po prostu dostać dwuznaczną, optymisty...
W czasach galopujących premier piwnych coraz ciężej jest producentom zwrócić uwagę konsumentów na swoje nowe wyroby. Łatwiej jest browaro...
No dobra, może nie mnisi, ale w przypadku Weißenoher Klosterbrauerei mamy do czynienia z ongiś klasztornym, starszym niemieckim browarem, ...
Nie było mi dotychczas, delikatnie rzecz ujmując, po drodze z piwami inicjatywy kontraktowej Olimp. Żadne z piw tego browaru mi nie smako...
Nudne w sensie ugrzecznione czy 'zbalansowane', a złe w rozumieniu niesmaczne czy też niewarte zawracania sobie nim głowy. Wpis w...
Podczas gdy szumnie nazwana "piwna rewolucja" pcha wiele dotychczasowych ostoi tradycji w ramiona konformizmu z obowiązującymi ...
Altbier, górnofermentacyjna ciekawostka z Nadrenii, niemiecki odpowiednik angielskich bitterów, tyle że mniej owocowy bo leżakowany w nis...
Amerykański brown ale to gatunek dotychczas słabo eksploatowany przez rodzimych 'rzemieślników'. Tym bardziej cieszy kiedy się pi...
Summer Wine. Ładna nazwa dla browaru, prawda? Od razu mi się skojarzyła z utworem ‘Sweet Summer Wine’ autorstwa Lee Hazlewooda, a raczej ...
Skoro już nawet duży, koncernowy browar w takim kraju jak Niemcy zaczyna uskuteczniać eksperymenty stylistyczne, to oznacza to, że w Niem...
Do czeskiego Kocoura (nie drewnego rzecz jasna, a piwnego) od dawna czuję sentyment. To ten browar w zasadzie wprowadził nową falę w piwo...
Powstające ostatnimi czasy jak grzyby po deszczu kontraktowe inicjatywy piwowarskie częściej rozczarowują zamiast wywoływać poczucie jako...
Na rynku piwowarskim jest coraz więcej inicjatyw nowofalowych, to i nie dziwi że stara gwardia przyspiesza z planem wydawniczym. Nie chod...
Czarny koń to ktoś mało znany, który niespodziewanie odnosi zwycięstwo bądź odgrywa wielką rolę w wydarzeniach z jego udziałem. Określeni...
Jakoś tak jest że każdorazowo przegapiam ‘urodziny’ bloga, nie dyskontując okazji do nabicia sobie dodatkowych odsłon. No ale właśnie wid...
Zachodzę w głowę czemu niektóre polskie browary ‘regionalne’ uparły się że w celu urozmaicenia portfolio będą warzyć piwa belgijskie. Nie...
Piwo i motoryzacja to połączenie niezbyt może szczęśliwe, ale jak człowiek sobie pomyśli o spędach bajkerowców, na których wszyscy sobie ...
Shit got serious. Zapomniany do niedawna grodziski gatunek piwa wkracza na salony i warzony jest przez rosnącą liczbę kraftowców poza Pol...
Kiedy myślimy o Gruzji, rzadko kiedy nam się nasuwa temat piwa. Kiedy już zaś pomyślimy o gruzińskim piwie, zdecydowanie nie łączymy go z...
Amerykanie wbrew pozorom nie ograniczają się w warzeniu do kukurydzianego pisswassera oraz do goryczkowych bomb chmielonych po jednej pla...
Nowa fala w piwowarstwie przeradza się w Polsce coraz bardziej w groźne tsunami w miednicy na podwórku u babci na wsi. Większość z tego c...
Okazyjne oferty Lidla nie oferują może niczego dla zaawansowanego piwosza poszukującego nowych wrażeń, ale wyróżniają się na plus spośr...
Piwowarstwo eksperymentalne najczęściej chyba sprowadza się do tworzenia hybryd stylistycznych, fermentowania za pomocą mniej konwencjona...
Wakacje się skończyły, a moje myśli w pracy uciekają z utęsknieniem ku minionemu wyjazdowi do Rumunii i odczuwam głęboką frustrację że w ...
Nazwa Kingpin kojarzy mi się z jednej strony z pewną niezbyt mądrą grą komputerową w którą kolega grał w czasach licealnych oraz, jako że...
Wpis zacznę od pytania. Co sprawia że browar jest określany mianem duńskiego, polskiego czy włoskiego? Terytorium na którym stoi? A czy w...
W czasach, kiedy niszowi piwowarzy eksperymentują z recepturami swoich piw bądź to dodając do nasypu słody wędzone, bądź to wzbogacając j...
Słowacja to kraj rumu i Złotego Bażanta, ale piwowarstwo nowofalowe się u naszych sąsiadów również doczekało swojej chwili. Wprawdzie jeg...
W tym roku nastąpił wysyp nie tylko nowych piw ale i nowych inicjatyw kontraktowych, za sprawą czego ciężko to wszystko ogarnąć. Jedną z ...