Birrificio Valscura, czyli Włosi potrafią uwarzyć świetne piwo
W północno-wschodnich Włoszech, przy drodze prowadzącej z Aviano do Cordignano, u podnóża Alp, w krainie Veneto, skąd rozciąga się widok...
W północno-wschodnich Włoszech, przy drodze prowadzącej z Aviano do Cordignano, u podnóża Alp, w krainie Veneto, skąd rozciąga się widok...
Jak byśmy zareagowali, gdyby w takim dajmy na to Carrefour Express bądź Biedronce w dziale piwnym, poza wszelkiej maści koncerniakami,...
BEFeD to sieć włoskich „browarów restauracyjnych”, a raczej brewpubów, założona w 1996 roku przez znajomych Bruno, Elio, Franco i Daniel...
Dwa browary, cztery piwa. Pale lagery, ciemny koźlak, koźlak dubeltowy. Jeden z browarów należy do koncernu Heinekena, jego produkty są do...
Włochy to kraj o bogatej i wbrew zwulgaryzowanym przesądom i niektórym kiepskim włoskim restauracjom rozsianym po całym świecie, wykwintne...
Niniejszym wpisem zapuszczam się w rejony gatunkowe nowe na blogu (dużo ich już nie zostało), chociaż jednak nie do końca. Zoigl jest tra...
Zestawienie polskiego pilsa z niemieckim – czy nie jest to przypadkiem kopanie leżącego? A jeśli w dodatku ten niemiecki pils o niczym ...
Orval to jedne z najbardziej niezwykłych piw na świecie i jest warte osobnego przedstawienia. Klasztor Abbaye Notre-Dame d'Orval jest...
Stolicą piw warzonych na słodzie wędzonym jest wprawdzie Frankonia, niemniej jednak coraz częściej browary rzemieślnicze spoza Niemiec ró...
Mętne piwo pszeniczne jeszcze parę lat temu u naszych południowych sąsiadów stanowiło niebywałą egzotykę. Od tego czasu jednak czeski rynek...