Wspaniały Koniec Świata
Koniec Świata wprawdzie 21 grudnia nie nastąpił, Majowie się pomylili, zresztą, jak można wyczytać w Internetach, tacy Grudniowie to na p...
Koniec Świata wprawdzie 21 grudnia nie nastąpił, Majowie się pomylili, zresztą, jak można wyczytać w Internetach, tacy Grudniowie to na p...
Niedawno Ken Weaver, jeden z administratorów największego portalu piwnego RateBeer , podsumował trendy w światowym piwowarstwie ostatnich...
Dwa cenione browary i dwa różne podejścia do piwa świątecznego/zimowego. W browarze Anchor warzy się już od bez mała parunastu lat piwo ...
Czy zestawienie piwa świątecznego z AleBrowaru z jego odpowiednikami koncernowymi marki Perła i Tyskie Książęce nie zahacza przypadkiem...
Miałem w planach rajd po starówce Düsseldorfu, a konkretnie po tradycyjnych minibrowarach, które robią najlepsze altbiery na świecie. Wyc...
Moerser Brauhaus to browar restauracyjny mieszczący się w mieście, niedaleko którego spędziłem parę lat swojego życia. Kiedy już zacząłe...
Panowie z Pinty postawili przed sobą ambitny cel – stworzyć altbiera w wersji sticke. Jest to mocniej ekstraktywna, silniejsza i bardziej...
Na terenie starówki nadreńskiego Düsseldorfu znajduje się mekka wielbicieli stylu piwnego altbier , w liczbie czterech małych browarów u...
W poprzednim wpisie był przegląd kölschy, dzisiaj zajmę się gatunkowym adwersarzem piw kolońskich, czyli düsseldorfskim altbierem. Centr...
Piwo kolońskie ma więcej krytyków niż zwolenników. Fakt, jest jasne, mocno wytrawne, czasami wręcz wodniste, nieco pokrewne jasnym lagero...
Piwo-ikona. Tak sobie pomyślałem patrząc na buteleczkę BrewDog Tokyo* . To była instynktowna myśl, nie piłem tego piwa przecież wcześniej...
„Spróbuj nim stanie się koniec.” No dobra, spróbuję. Szkoda tylko że nie zdążyłem skosztować piwa Armagedon 2012 w oryginale. Część ludz...
Mój blog jest tradycyjnie opóźniony względem reszty, stąd Amber Boy i Sweet Cow lądują na nim dopiero teraz. W międzyczasie sporo się n...
Żubr. Szkoda takiego sympatycznego zwierzęcia na tak kiepskie piwo. W każdym razie jakbym był żubrem, to bym się pewnie obraził. Aż dzi...
Ile to już razy zdarzyło mi się wyczytać bądź usłyszeć od mniej lub bardziej uświadomionych, a wiekowo zaawansowanych piwoszy, że teraz t...
Kraków. Osiem lat studiowania, sporo zagranych i obejrzanych koncertów, a mimo to miasto pod względem piwnym nie doczekało się dotychczas...
Browar rzemieślniczy Williams Brothers wykonuje trudną do przecenienia robotę, odkrywając na nowo wymarłe szkockie gatunki piwowarskie. ...
Norwegia – kraj kojarzący się piwoszom nieuświadomionym z sikaczami gorszymi niż Tyskie, a piwoszom nadmiernie uświadomionym z samymi piw...
Znany i ceniony piwowar Michał Saks niedawno umieścił na swoim blogu wpis , w którym chwali wysokie ceny piwa, podając przykład amer...
Komentarz do pobytu w Pradze autorstwa Łukasza, czyli parę recenzji: Na ten dzień czekałem długo - kolejne odwiedziny czeskiej stolicy, ...
Mała drzemka dobrze nam zrobiła. Wczesnym wieczorem w niedzielę opuściliśmy hostel, po drodze na placu Wacława wypiliśmy całkiem dobrą ka...
Niedziela, ostatni pełny dzień, więc przed poniedziałkową podróżą do domu trzeba było trochę więcej piwa spróbować. Rano pobudka, msza ła...
Po wieczornym przebudzeniu czas wyruszyć na miasto. Pierwszym celem był czeski lokal amerykańskiej sieci Hooters (Vodičkova 12/5). Wbrew...
Noc była długa, ale zegar biologiczny obudził mnie już koło 8:30. Zegar biologiczny Łukasza został z impetem wytrącony z równowagi ilości...
Nie ma chyba drugiego takiego miasta w Europie, które się do piwnej turystyki nadaje tak bardzo jak Praga. Cały szereg minibrowarów, mult...
Nie cierpię dyni. Serio. Pierwszy raz z tym florystycznym dziwolągiem miałem do czynienia jako małe dziecko. Do dzisiaj pamiętam ohydny s...
Dla własnego użytku wydzieliłem jakiś czas temu piwną podkategorię pod nazwą piwa śniadaniowe. Takie piwo może być wielu gatunków choć ...
Przy okazji poprzedniego wpisu o piwach warzonych z dodatkiem kawy zostałem niezmiernie rozpieszczony. Emelisse Espresso Stout , a tym ba...
Druga część małego przeglądu Flying Doga. Zapowiadało się nielicho, bowiem Flying Dog Road Dog (porter), Flying Dog Horndog (barley win...
Flying Dog to amerykański odpowiednik szkockiego BrewDoga. Poza imponującą rozpiętością gatunkową warzonych przezeń piw, najbardziej rzuc...
Nic mi nie wiadomo o browarach na Antarktydzie, toteż Nowa Zelandia jest chyba najbardziej oddalonym od Polski miejscem, w którym warzy s...
Finlandia pod względem piw rzemieślniczych nie odstaje od reszty Skandynawii. Czyli jest różnorodnie, wysokojakościowo i sakramencko drog...
Odbywający się dzisiaj na Świecie International Stout Day ma swojego polskiego kuzyna, a to głównie dzięki inicjatywie Masona . Z tej oka...
Zazwyczaj do opisu piw domowych podchodzę jak pies do jeża. No bo w jakim celu pisać o piwach, które ktoś zrobił w domowym zaciszu tylko ...
Od paru miesięcy w jednym z polskich browarów restauracyjnych ma miejsce ciekawy eksperyment. Chodzi o położony nieco na uboczu Browar Wi...
Proszę – Pinta oraz AleBrowar w zgodzie z dość amerykańskim profilem swoich profilów wydawniczych na Halloween uwarzyły pumpkin ale, czyl...
Jakiś czas temu Marcin Bieńkowski na swoim blogu przedstawił parę browarów z Armenii, wśród których był browar Kilikia . Pomyślałem wówcz...
Jednym z najgorszych aromatów, jakimi piwo może dysponować, jest moim zdaniem dominujący zapach ostygłej, nieprzefermentowanej brzeczki, ...
Wiosna to w Niemczech i Holandii pora na jasne koźlaki, czyli koźlaki majowe. Styl, który z paroma wyjątkami jest dla mnie kompletnie nie...
Oprawa medialna okrągłych urodzin marki Pilsner Urquell obejmuje między innymi limitowaną edycję tego piwa, rozlewaną do eleganckich litr...
Zamiast z okazji Oktoberfestu popić sobie jakieś bawarskie märzeny, zdecydowałem się słownie zdystansować wobec samego Festu, wzm...
Dzięki postawieniu na jakość a nie współczynnik mózgotrzepności, a ostatnio również dzięki współpracy z piwowarem Marcinem Chmielarz...
Naturalnym uzupełnieniem do poprzedniego wpisu o wycieczce do browaru w Tychach jest omówienie jego nowych produktów. Niedawno do...
Kampania medialna z okazji premiery nowej marki piw z Tyskich Browarów Książęcych zaczyna się na dobre. Piwa były już jakiś czas na ry...
Piwo bez chmielu? Jakże to? Przecież piwo to zupa chmielowa? Czy nie? No właśnie nie. Piwo to odfermentowany wywar ze słodowanego (bądź ...
Pytanie o sposoby zdobycia nielichych trunków pojawia się co jakiś czas. Postanowiłem napisać więc mały poradnik, w całości ugruntowany w...