Samuel Adams Boston Lager – Boston Beer Company – USA
Trudno jest uznać Boston Beer Company za mały browar. Roczna produkcja to prawie 1,6 milionów hektolitrów, co ogółem jest sporo, natomiast j...
Trudno jest uznać Boston Beer Company za mały browar. Roczna produkcja to prawie 1,6 milionów hektolitrów, co ogółem jest sporo, natomiast j...
Z ręką na sercu jestem w stanie stwierdzić że Słowacja to kraj średnio interesujący dla piwosza. Co nie znaczy, że nie można znaleźć w tamte...
Za sprawą Smaków Piwa browar Kormoran zdecydował się na wysłanie do polskich piwnych bloggerów przedpremierowe egzemplarze swojego nowego ...
W małym flandryjskim miasteczku Vichte, zamieszkałym przez raptem 4500 ludzi, mieści się XII-wieczny kościół w stylu romańskim oraz browar V...
Czasami wielkie browary bądź koncerny parające się głównie produkcją lagerowych masówek wyzbytych smaku decydują się na wzbogacenie swojej o...
Snobizm to bardzo przykra przypadłość, przeciwieństwo cnoty. Bierze się z braku pokory, czyli praprzyczyny wszelkich grzechów. Oczywiście, ...
Browar Lindemans specjalizuje się w warzeniu piwa typowego dla okolic Brukseli, a więc lambicu. Wyznacznikiem tego stylu jest spontaniczna f...
Ciemna pszenica Paulanera to bądź co niebądź klasyk gatunku. W Polsce jednak często niesłusznie na wyrobach Paulanera wiesza się psy, co je...
Należący do koncernu Dr. Oettker saksoński browar Krostitzer produkuje ponoć bardzo dobrego schwarzbiera oraz pilsenera, który wylądował w m...
Ostatnim piwem z Radomia które wylądowało w moim kuflu było Bursztynowe, które jest na polskim rynku dość oryginalną pozycją, choć nie unikn...
Piwo pszeniczne jest niestety w większości przypadków jedynym piwem górnofermentacyjnym, za które zabierają się polskie browary restauracyjn...
Mimo że browarów restauracyjnych blisko miejsca zamieszkania mam pełno (Katowice, Gliwice, Bielsko-Biała, Ostrawa,…), z różnych względów daw...
Wiadomo, że prezenty bywają kłopotliwe. Szczególnie jeśli tym prezentem jest Volt, wręczony w moje ręce z szelmowskim uśmieszkiem, że to w c...
Ciekawa koncepcja – słoweńskie piwo Sokol jest robione dla restauracji Sokol mieszczącej się w malowniczej Lublanie przez… inną restaurację...
Trzeci belgijski saison na blogu to powrót do browaru Lefebvre, który ma u mnie jak dotychczas wysokie noty. Saison 1900 wpisuje się w tę tr...
Kosztowanie południowych pale lagerów w krajach w których są warzone jest ciekawym dodatkiem do urlopu. Ta sama czynność w domu częstokroć s...
Znalazłem na forum Browar.biz ciekawą hipotezę dotyczącą nazwy tego lagera typu wiedeńskiego. Otóż bośniacki Serb Gavrilo Princip z organiza...
Polakowi litewski rynek piwny kojarzy się zazwyczaj tylko z marką Svyturys, której wkładem w polskie piwowarstwo jest warzenie na zlecenie O...
Irlandia piwoszom kojarzy się przede wszystkim z Guinnessem, tymczasem kraina Jamesa Joyce’a jest również ojczyzną wybitnie sesyjnego gatunk...
Coś nie mam szczęścia do piw klasztornych z browaru Affligem. Blond na mnie nie wywarł specjalnie pozytywnego wrażenia, a Dubbel jest wprawd...
Wczoraj dobiegła końca dwudniowa impreza piwna zorganizowana na terenie Brackiego Browaru Zamkowego, która wprawdzie rozmachem nie może się ...
Saison Dupont to jeden z trzech chyba najbardziej znanych piw typu saison (obok Saison 1900 i Saison Regal). Wersja która wylądowała w moim...
Browar Königsbacher należy do sporej rzeszy tego typu przybytków które są własnością koncernu Bitburger. Posiada własną restaurację w zacho...
Urthel Hop-It to przedstawiciel piwnego gatunku, który za takowy na Ratebeer nie wiedzieć czemu nie jest uznawany. Jest to styl dość młody, ...