Loading...

Sokol Svetlo – Pivovarna Adam Ravbar – Słowenia

Ciekawa koncepcja – słoweńskie piwo Sokol jest robione dla restauracji Sokol mieszczącej się w malowniczej Lublanie przez… inną restaurację...

Ciekawa koncepcja – słoweńskie piwo Sokol jest robione dla restauracji Sokol mieszczącej się w malowniczej Lublanie przez… inną restaurację, a konkretnie browar restauracyjny Adam Ravbar. Ów minibrowar połączony z częścią gastronomiczną mieści się w miejscowości Domžale, nie stanowi więc konkurencji dla stołecznego Sokola. Moce produkcyjne browaru to 225 hektolitrów, a piwo Sokol jest jedynym robionym na zlecenie. Sokol Svetlo to niefiltrowany lager, vel kellerbier czy zwicklbier i na Ratebeer jest jak najbardziej zasłużenie oceniany najwyżej z wszystkich piw słoweńskich.

Ekstrakt bazowy to 12,5°, a natężenie alkoholu mieści się w granicach 4-5% - brak dokładnych danych co dodaje piwu tylko uroku. Ładnie się też prezentuje butelka z porcelanową krachlą, natomiast drukowana chyba na komputerowej drukarce etykieta wskazuje, że mamy przed sobą produkt niszowy. Piwo jest jasnozłote ale wbrew pozorom bardziej mętnawe niż konkretnie mętne. Piana nie jest ani obfita ani trwała i stanowi jedyną słabą stronę Sokola.

W zapachu Sokol jest bardzo świeży, kombinacja zbożowego słodu, chmielu i siana z śladowym masełkiem i chlebowością. Prześwituje również delikatny cytrusik i już zupełnie w tle lekka miodowość. Rewelacja! Wysycenie jest średnie, a smak równie rewelacyjny jak zapach. Pełnia miękkiego, chlebowo-zbożowego słodu, efemeryczne akcenty cytrusowo-miodowe, odrobina siana, trochę chmielu. Tego ostatniego jest tutaj niezbyt dużo, ale całościowo kompozycja jest świetnie wyważona. Miękkie, orzeźwiające, aromatycznie słodowe piwo z lekką, częściowo ziołową goryczką w posmaku. Jest to chyba faktycznie najlepsze, co ma obecnie do zaoferowania słoweński rynek piwny.

Ocena: 8/10

Sokol Svetlo 497004926246735143

Prześlij komentarz

emo-but-icon

Strona główna item

Popularne wpisy (ostatni miesiąc)