Pivovaria Pszeniczne – Pivovaria Radom – Polska
Piwo pszeniczne jest niestety w większości przypadków jedynym piwem górnofermentacyjnym, za które zabierają się polskie browary restauracyjn...
https://thebeervault.blogspot.com/2011/09/pivovaria-pszeniczne-pivovaria-radom.html
Piwo pszeniczne jest niestety w większości przypadków jedynym piwem górnofermentacyjnym, za które zabierają się polskie browary restauracyjne. Jest to polityka hamująca różnorodność, ale z drugiej strony hefeweizen to styl który trudno popsuć – większość przedstawicieli tego gatunku trzyma poziom. Nie inaczej sprawa się ma z Pszenicznym z radomskiej Pivovarii, aczkolwiek piwo z drugiej strony nie daje powodu do nadmiernego zachwytu.
12,5° ekstraktu odfermentowano do poziomu 5,1% alkoholu, czego skutkiem jest mętno złote piwo o obfitej, choć niestety mieszanoziarnistej i stąd nie do końca trwałej pianie. Zapach jest trochę niekonwencjonalny, bowiem kwaskowaty ponad normę, przepełniony aromatem zielonych jabłek papierówek. Ten element jest najsilniejszy, mocny jest również banan i biszkoptowość, natomiast goździki są usytuowane bardziej w tle. Woń jest niezła choć zbyt kwaskowata, obawiałem się więc, że smak okaże się równie kwaśny.
Na szczęście jednak piwo jak najbardziej dało się wypić a wrażenie nadmiernej kwaskowatości ograniczyło się do aromatu. Przy umiarkowanym wysyceniu smak jest bananowo-biszkoptowy o nieco zbożowym posmaku i tylko śladową obecnością goździków. Papierówki też są obecne, aczkolwiek piwo na szczęście jest tylko lekko kwaskowate, czyli w obrębie normy gatunkowej. Piwo jest dalekie od wybitności, ale w miarę w porządku, mimo nieco odstającej od kanonów gatunku jabłkowości.
Ocena: 5,5/10