Fürst Wallerstein Hefe-Weizen – Fürst Wallerstein Brauhaus – Niemcy
Nie lada gratka – prawdziwy szlachecki pszeniczniak! Arystokratyczny ród Oettingen-Wallerstein jest poprzez swoją ponad 900-letnią historię ...
https://thebeervault.blogspot.com/2011/04/furst-wallerstein-hefe-weizen-furst.html
Piana jest w normie gatunkowej, czyli obfita i trwała, barwa natomiast w porównaniu do innych reprezentantów gatunku okazuje się być dość jasna. Zapach jest przede wszystkim cytrusowy i świeży. Chmiel jest oczywiście mocno przytłumiony, natomiast gdy po pewnej chwili zanika zapach ziarna, to co pozostaje jest cieszącym zmysły kolażem cytryny i intensywnego banana. Profil owocowy piwa obywa się bez elementów goździkowych, co akurat temu pszeniczniakowi wychodzi na dobre i sprawia, że odstaje od konkurencji. Przy średnio-wysokim wysyceniu piwo ma bardzo miękki smak, lekko kwaskowaty i lekko słodkawy. Konsystencja jest gęsta, a w aromacie czuć pełnię słodu z silnie obecną nadbudową w postaci banana i cytryny. Przypraw de facto nie ma wcale, za sprawą czego piwo różni od innych pszeniczniaków – silniejsza owocowość przy braku korzenności. Co prawda oznacza to również, że Hrabia Wallerstein jest mało wytrawny, ale nie przeszkadza to, jako że przy okazji jest nie dość że oryginalny, to jeszcze bardzo orzeźwiający. Miękki, gładki, drożdżowo-słodowy, owocowy pszeniczniak – nie mam się absolutnie do czego przyczepić.
Ocena: 7