Altenmünster Brauer Bier Hopfig Herb – Allgäuer Brauhaus – Niemcy
Długa nazwa tego piwa ma swoje uzasadnienie – w należącym do Dr. Oettkera Allgäuer Brauhaus warzy się bowiem aż trzy różne „piwa piwowara” (...
https://thebeervault.blogspot.com/2011/04/altenmunster-brauer-bier-hopfig-herb.html
Solidna, grawerowana butelka z porcelanową krachlą, typowa dla tego browaru, zawiera bardzo bladego niestety pilsa o wzorowej pianie. W zapachu dominuje słodowe ziarno zwieńczone trawiasto-ziołowym chmielem przy akompaniamencie piwniczności oraz śladowej jabłkowości. W miarę intensywny, solidny niemiecki aromat, choć jak na piwo mające w nazwie człon oznaczający „chmielowo wytrawne” jest jednak ciut za mało chmielowy. Smak jest niezły, faktycznie niemiecko-pilznerowy, choć za mało intensywny. Tutaj faktycznie słód jest zepchnięty w tło tak bardzo, że o jego pełni nie może być mowy. Jednocześnie jednak nachmielenie aromatyczne jest jak na taki profil smakowy zbyt delikatne. W rezultacie piwo sprawia wrażenie produktu niezdecydowanego, tak jakby w Bawarii bano się porządnie podkreślić aromat chmielu. Przez ten brak zdecydowania próba uwarzenia piwa północnoniemieckiego w bawarskim browarze zakończyła się nieco wodniście. Goryczka jest wprawdzie średnio-wysoka, a więc jak na Bawarię (i, niestety, Polskę) rzeczywiście intensywna, natomiast sam aromat, okupowany w znacznej mierze poza wodą przez ziołowo-trawiasty chmiel oraz śladowe jabłko, wieje pustką niczym umysły znakomitej większości polskich celebrytów. Dość konkretna, zalegająca w gardle goryczka nie jest w stanie tej smakowej pustki zniwelować, w związku z czym jest to niestety tylko niezłe piwo, którego główną funkcją powinno być gaszenie pragnienia w upalne dni.
Ocena: 6