Hohenfelder Weizen – Privatbrauerei Hohenfelder – Niemcy
Mętna pszenica z browaru w którym „piwa jeszcze mają duszę”, jak zapewnia nas kontretykieta tego hefeweizena. Myśląc stereotypowo owa dusza ...
https://thebeervault.blogspot.com/2011/08/hohenfelder-weizen-privatbrauerei.html
Średni odcień złocistości wraz z mętnością oraz pianą będącą wcieleniem puszystości robią duże wrażenie. Zapach to mocny banan, cytryna, słód, lekki dymek oraz słabiej wyczuwalny goździk. Ciekawostką jest fakt wykorzystania do warzenia między innymi drożdży do win musujących. Ale to tylko ciekawostka, bowiem ich obecność jest niestety niewyczuwalna. Wysycenie jest jak na hefeweizena dość umiarkowane, a smak dobry, choć chylący się ku przeciętności. Ot, bananowo-cytrusowy pszeniczniak z lekkim goździkiem, w porządku ale trochę bez wyrazu. Nie posiada żadnej cechy, która by sprawiła, że piwo odstaje od reszty. Solidny, przyjemny pszeniczniak z lekko gorzko-cierpkawym finiszem, ale nic więcej.
Ocena: 6