Hopf Helle Weiße – Weißbierbrauerei Hopf – Niemcy
Czego się można spodziewać po piwie pszenicznym nazwanym z niemieckiego „chmiel”? Pierwsze skojarzenia na szczęście są mylne. Na szczęście,...
https://thebeervault.blogspot.com/2011/08/hopf-helle-weie-weibierbrauerei-hopf.html
Złocisto mętne piwo tworzy pianę, która jak na piwo pszeniczne jest rozczarująco mało obfita i ledwo średnio trwała. Bardzo ciekawy świeży zapach, raczej niezbyt intensywny, w którym słodowość nieco tłumi akcenty fenolowe i estrowe. Te są tutaj w głównej mierze reprezentowane przez elementy goździkowe i cytrusowe, z bananem i delikatną pomarańczą wepchniętymi trochę bardziej w tło.
Wysycone na poziomie średniego do wysokiego piwo potwierdza w smaku dominację pełni słodu nad innymi elementami aromatycznymi, które dla tegoż słodu pełnią rolę ornamentacyjną. Przyprawowość i owocowość są w tym piwie jedynie w ograniczony sposób obecne, jednak całość tworzy świetnie się prezentującą kompozycję. Smak jest nieco kwaśniejszy od innych hefeweizenów, nie popadając w tym jednak w przesadę. Za sprawą tego piwo, mimo że jest dość gęste i syte, nadrabia czynnik orzeźwienia wstępnie osłabiony niższym poziomem owocowości. Jest to więc nietypowy hefeweizen ze zdecydowaną przewagą aromatu słodu nad innymi smaczkami.
Ocena: 7,5